Enter your keyword

KPDS

KPDS

 

Değerlendirme 1
İlk bakışta pek çok kişi için birbirine çok benzeyen bu grafiklerin bize anlattığı çok şey var. Örneğin 90 binden fazla kişinin girdiği 2012 Kasım KPDS sınavında adayların %59’u işe yarayabilecek en düşük puan olan 50’nin altında not almışlar. Sadece bu rakama bakarak ÖSYM’ye yüklenmek doğru olmaz. Bu kurumun anadili İngilizce olmayan öğretim üyelerine hazırlattığı yabancı dil sınavlarının TOEFL veya IELTS gibi İngilizce konuşulan ülkelerce hazırlanan sınavlara göre yetersiz olduğunu herkes kabul ediyor. 80 sorunun 8-10 hoca tarafından hazırlanması, İngilizlerin “Too many cooks spoil the broth” yani, “çok fazla aşçı çorbayı bozar” atasözünü doğrulamaktadır. Ancak iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına (ÖSYM’ye) batıralım ve öz eleştiride de bulunalım. 100.000’e yakın sayıda insanın girdiği bu sınava acaba kaç aday dershaneye giderek, özel ders alarak veya 1-2 kitap alıp günde 1- 2 saat çalışarak girdi? Dershaneye gidenlerin kaçı dersleri düzenli takip etti, verilen ödevleri yaptı, yapılan deneme sınavlarının kaçına katıldı. Benim tahminim bu sayı Türkiye çapında 10.000’i geçmez. Yani %10’dan fazla değildir. Bu nedenle son KPDS’de adayların %59’unun 50 puan bile alamamış olması doğal bir durumdur.

 

Değerlendirme 2
2012 Mayıs ve Kasım KPDS sınavlarında 90 üstü alanların sayısının %6,81’den %1,29’a düşmüş, yani %527 bir azalma var. 80 üstü alanların oranı % 9,91’den % 5,60’a düşmüş, yani %56’lık bir azalma var. 70 üstü alanların oranı ise %11.12’den %8.75’e düşmüş, yani %22’lik bir azalma var. Aynı azalma bu kadar çok olmasa da 2011 Mayıs KPDS ile Kasım KPDS’ler arasında da gözleniyor. Diğer not aralıklarında da bir düşüş var. Aslında yeni sınav ekibinin hazırladığı 2012 sınavları 2011 sınavlarına göre daha kolay ve sorunsuz. Örneğin 2011 Kasım KPDS de bizim hızlı soru çözme tekniklerimiz soruların %76’sında işe yararken, bu oran 2012 Mayıs KPDS’de %84’e çıktı. Bu oran son KPDS’de %67,5’ta kaldı. Bu durumda hem istatistiklerden hem de teknik kullanılabilen soru sayısına bakarak Kasım KPDS’lerin Mayıs’lara göre yaklaşık %10 daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumdan Kasım sınavına hazırlanan adayların daha sıkı çalışmaları gerektiği sonucu çıkarılabilir.

Değerlendirme 3
ÜDS-KPDS karşılaştırılması yapılan üçüncü tabloya göre çok fazla olmasa da ÜDS ortalamalarının KPDS’nin altında kaldığı görülmektedir. Örneğin 2012 KPDS ortalaması 40 iken ÜDS ortalaması 35’tir. 2011 yılındaki fark ise 40’a 36’dır. Diğer bir deyişle KPDS sınavları ÜDS’lere göre yaklaşık %10 daha kolaydır. Bunun sebebi ÜDS’deki soru metinleri bilimsel kaynaklarda alınırken, KPDS’de ise popüler kaynaklardan alınmasıdır. Akademik dil, akademik olmayan dile göre her zaman daha karmaşıktır, çünkü ona göre çok daha soyut kavramları anlatır. Her ikisinden de alacağı puan işine yarayan adaylara bu nedenle KPDS’yi tercih etmelerini tavsiye ederiz. Ancak KPDS’ye girerim diyerek önündeki ÜDS’ye girmemek te yanlış olur. 

Genel olarak yeni sınav komisyonunun hazırladığı sınavlar henüz eski sınavlar gibi homojenlik kazanmadı. Yani zorluk derecesi hala sınavdan sınava farklılık gösterebilmektedir. Sınava hazırlanan pek çok adayın yaptıklarına bakarak en büyük eksikliğin ÖSS’ye hazırlanan adayların tersine KPDS veya ÜDS adaylarının çoğunun hiç deneme çözmeden sınava girmesi olduğunu söyleyebiliriz. Kursa da gidilse, özel ders te alınsa, evde kitaptan da çalışılsa, belli bir sürede ne kadar gelişme sağladığımızı görmek için sınav gününü beklemek yerine, her hafta en az 2 deneme çözmek ve netlerimizin istikrarlı şekilde arttırmak çok önemlidir. Test çözerken teknik kullanmak eskisi kadar geçerli ve önemli bir soru çözme stratejisidir. Ancak çok soru çözerek kelime bilgimizi geliştirmek, okuma- anlama düzeyimizi yükseltmek de önemlidir. Özellikle 80 üstü not için çalışanların bunu mutlaka yapması gerekir. Dilforumda adayların son KPDS’de aldıkları sınav sonuçları hakkındaki yorumlarına 

Bakılırsa bu söylediklerimizi doğrular ifadelere görülmektedir. Bu sınavlara hazırlanmak, üniversitede öğrenilen İngilizce bilgisi ile mümkün değildir. Profesyonel şekilde, ciddi, kararlı ve istikrarlı bir şekilde ve bu işi profesyonelce yapan eğitmen veya kurumlardan yararlanarak yapmak gerekmektedir. Bu iş için harcanacak zaman çok değerlidir. Kaybedilen para kazanılır ama zaman asla. Bu nedenle bu değerli zamanı profesyonel kurum ve kişilerle çalışarak geçirin. Hazırlanma döneminde çekeceğiniz maddi sıkıntı veya ders çalışma sıkıntısı, sınavı geçerek elde edeceğiniz akademik aşama veya kurumunuzdan alacağınız yabancı dil tazminatının yanında devede kulak misali kalacaktır. 

KPDS Eğitimi

1.KPDS nedir?
KPDS sınavı (Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı ) ÖSYM tarafından düzenlenen bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. Sınav, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinde yapılmaktadır. 

2. KPDS sınavına kimler katılabilir?
KPDS sınavı yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen devlet memurları, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personel, özleşmeli olarak çalıştırılacak mütercim veya tercümanlar, doçent adayları, doktora ve sanatta yeterlik sınavı adayları, araştırma görevlisi kadrolarına atanmak isteyenler, yüksek lisans yapmak isteyenler katılabilir. 

3. KPDS sınavını hangi kuruluşlar kabul etmektedir?
KPDS devlet kurumları ve pek çok üniversite tarafından kabul edilmektedir. 

4. KPDS sınavına nasıl başvurulur?
Başvurular elektronik ortamda yapılacaktır. Son iki yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava Başvuru Merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapabileceklerdir. Diğer adaylar başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır. Başvuruda 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından ödenecektir. Başvuru merkezleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.Sınav ücreti başvuru işleminden önce ilgili bankaya yatırılmalıdır. 

5. KPDS sınavının süresi ne kadardır?
KPDS sınavı 180 dakika sürmektedir. 

6. KPDS sınavının teknik altyapısı nasıldır?
Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunancadan yapılacak sınavlarda çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler kullanılacaktır. Bu diller için sınavda sözcük bilgisi, dilbilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Sınav yapılacak diğer dillerde sınav Türkçeye ve yabancı dile çeviri şeklinde yapılacaktır. 

7. KPDS sınavına hangi seviyede hazırlanılmalıdır? 
KPDS sınavına genel İngilizce programları öncesinde hazırlanılması Türkiye şartlarında İngilizce eğitimi alan bir aday için fazlasıyla tehlikelidir. Bu nedenle en az Upper-intermediate seviyesini bitirmiş olmak 65 ve üzeri bir skor için uygun olacaktır. 

8. KPDS sınavının sonucu kaç sene geçerli kalır?
KPDS sınavı sonucu sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. 

9. KPDS sınavına hazırlıkta ALM’nin farkı nedir? 
ALM size KPDS sınavına hazırlıkta uzman eğitim sunmaktadır. Eğitmen kadromuz sadece KPDS hazırlığı veren formasyon sahibi uzmanlardan oluşmaktadır. Programımıza katılan adaylarla İngilizce bilgisinin yanı sıra sınavın tekniğini öğretme temelli çalışmalar yapılır. Sınavın yapısına alışabilmeniz ve sınav sırasında paniklememeniz için aynı şartlar oluşturularak katılımcılarımıza sınavlar uygulanır. Sınavın formatı katılımcılarımıza KPDS dengi sınavların örnekli çözümleriyle öğretilir. ALM sınıf ortamları öğrenmeyi kolaylaştıracak şekilde özenle düzenlenmiştir. Eğitmenlerimiz düzenli ödevler vererek öğrenilenleri pekiştirirken bunların kontrolü ve yapılan sınavlarla öğrenci gelişimini düzenli olarak takip etmektedir. Eğitmenlerimiz, katılımcılarımızın sadece öğretmenleri değil aynı zamanda koçları ve danışmanlarıdır. Ayrıca bizi diğer kurumlardan ayıran en önemli özelliğimiz de 100 saatlik özgün programımızdır.

Sohbeti başlat.
Bilgi almak istiyorum.
Merhaba;
Size nasıl yardımcı olabiliriz.
×